Święto tuńczyka i degustacje w Carloforte

utworzone przez

„Tonno rosso” to bardzo szlachetna odmiana tuńczyka, łowionego u wybrzeży Sardynii. Na małej wyspie San Pietro, należącej do Sardynii i znajdującej się na południowy zachód od głównej wyspy znajduje się „Tonnara di Carloforte”, jedno z najstarszych miejsc połowu i przeróbki tuńczyka na Morzu Śródziemnym, funkcjonującego bez przerwy od 1738 roku.

Tam też odbywa się co roku (30.5.-2.6.) GiroTonno, jedna z najważniejszych tradycyjnych imprez na Sardynii. Jest to „Święto Tuńczyka”, którego pomysłodawcą jest były burmistrz miasta Carloforte, Marco Simeoni. Pierwotnie był to zwykły festyn miejscowej ludności, dla której lokalne stowarzyszenie przygotowywało kilka potraw z tuńczyka, w tym najbardziej znaną: „alla carlofortina” (przepis na końcu artykułu).

Z biegiem lat ten lokalny festyn nabierał coraz większego rozmachu i wzbogacał się o dodatkowe imprezy. Najbardziej z nich znana to Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Tuna Competition”, który już od lat przyciąga turystów z całego świata.

W konkursie biorą udział mistrzowie kuchni z 6 krajów, przygotowując swoje popisowe potrawy z tuńczyka. Konkurs ten trwa dwa dni i na końcu wybierane jest najlepiej przyrządzone danie. Podczas prezentacji, każdy z uczestników opowiada, jak narodził się pomysł dania i z jakich składników się składa.

Jury to dwie grupy: pierwsza to grupa ekspertów, druga to osoby, które kupując bilet (aktualnie w cenie 15 Euro), uczestniczą w degustacji i głosują za pomocą paletki z numerem na danie, które im najbardziej smakowało.

W 2016 roku w tej trudnej konkurencji wziął także udział szef kuchni z Polski, Nestor Grojewski, któremu udało się zająć wtedy bardzo dobre 3. miejsce. Przygotował on oryginalną wersję tuńczyka „con guanciale”, którą zaprezentował na talerzu wyłożonym płatkami róży.

Podczas tych trzech dni GiroTonno można brać udział także w innych interesujących imprezach.

GiroTonno Live Cooking

Codziennie można brać udział w pokazach kulinarnych znanych Sardyńskich i Włoskich Chefów Kuchni oczywiście dania można spróbować kupując bilet który kosztuje 10 euro.

Expo Village

To właśnie tutaj można skosztować  lokalnych potraw z tuńczyka.Tonno alla carlofortina, la Capunadda jak również il pasticcio alla carlofortina i oczywiście lasagnie al pesto z tunczykiem. Tutaj również można kupić produkty i podziwiać rzemioslo sardyńskie.

Godziny otwarcia

Od 12.00 do 24.00
Banchina Mamma Mahon, Corso Cavour, Piazza Repubblica
Wstep wolny

Nie może oczywiście zabranąć wycieczki do okoła miasteczka do tego służy Trenino Turistico Urbano

Co godzine od  9:00 alle 18:00 bilet kosztuje 6 € a całą wycieczka trwa 40 minut.

 

Tonno alla Carlofortina

Skladniki

1 kg Tunczyk

4 ząbki czosnku

2 łyżki sosu pomidorowego pomidorów z puszki

1 szklanka wina białego

Olio extra vergine d oliva

Ocet biały

Olej do smażenia

2 liście laurowe

Pokroić świeżego tuńczyka, umyć, dobrze wysuszyć, następnie usmażyć na dużej ilości oleju,do drugiej patelni wlej odrobinę oliwy z oliwek, kilka ząbków czosnku a następnie dodaj sos pomidorowego, połóż usmażonego tuńczyka na wierzchu.Wlej szklankę białego wina i pozwól mu odparować.Dopraw solą, a następnie dodaj , liście laurwe i łyżkę stołową octu.Gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje a tuńczyk zrobi się miękki.

Smacznego!

Może chcesz się dowiedzieć więcej?