
Jaki chleb, zjesz tylko na Sardynii?
Sardynia słynie między innymi z wypieków charakterystycznego chleba, który trudno znaleźć w innych częściach Italii. Jest to pieczywo nie tylko bardzo dobre, ale i ciekawe do oglądania, gdyż ma oryginalne formy. Najbardziej znane są dwa rodzaje chleba: PANE COCCOI i PANE CARASAU.
Pane coccoi to bardzo misterne bułki, mniejsze lub większe, przypominające rzeźby. Niektórym dzieciom kojarzą się z dinozaurami, ze względu na krawędzie z „kolcami”. Chleb ten przygotowuje się zazwyczaj z okazji różnych świąt lub innych ważnych wydarzeń, takich jak wesela lub chrzciny. Często jada się go w czasie Wielkanocy.
Jest to pieczywo o twardym cieście (wykorzystywana jest semolina z pszenicy durum), o złocistej i chrupiącej skórce, ma bardzo zwarty biały miękisz i charakterystyczne kształty.
Składniki są proste, ale wymagana obróbka jest bardzo pracochłonna, podobnie jak faza zdobienia, która wymaga użycia noża, nożyczek, pęsety, igieł i widelca. W okresie Wielkanocy, gdy chleb jest gotowy, wkłada się do niego całe jajko, jako symbol odrodzenia.
Pane carasau to zupełnie inny typ pieczywa. Znany jest też pod nazwą carta da musica, co oznacza papier nutowy. To cieniutkie, chrupiące duże płaty pieczywa, które jada się odłamując jego kawałki. Pane carasau często podaje się do przystawek, na przykład razem z serami i wędlinami. Jego skład to również semolina z pszenicy durum, drożdże piwowarskie, sól i woda.
Po polaniu pane carasau oliwą i dodaniu soli otrzymujemy pane guttiau. Ciekawy daniem jest także pane frattau – to kawałki pane carasau zanurzone w rosole, z dodatkiem sosu pomidorowego, sera pecorino i jajka.
Zarówno pane coccoi, jak i pane carasau muszą być pieczone w typowym piecu opalanym drewnem.
Może chcesz się dowiedzieć więcej?
Sardynia, wyspa magiczna… wywiad z Renatą Suchodolską
Sardynia, wyspa magiczna… Zapach słońcem spalonych płaskowyżów, olejków eterycznych unoszących się z listowia makii śródziemnomorskiej w dygoczącym...
L’autunno polacco d’oro. Scoprite gli angoli della Polonia che vi incanteranno.
Non lasciatevi ingannare dal pensiero della fine dell'estate! Per molti le vacanze estive finiscono ad agosto. Ma questo vale anche per noi sardi?...
Złota polska jesień. Odkryj zakątki Polski, które Cię zachwycą.
Nie daj się zwieść myśli o końcu lata! Dla wielu wakacje kończą się w sierpniu. Ale czy to dotyczy nas, mieszkańców Sardynii? Nie zależnie czy...