Cagliari czyli Casteddu – gdzie szukać noclegu i gdzie można zjeść coś dobrego i lokalnego.
Podczas pobytu w Cagliari warto znaleźć nocleg blisko centrum lub w okolicach plaży Poetto – zależy, czy jest się bardziej nastawionym na zwiedzanie miasta i okolic, czy na relaks na plaży.
Z centrum można łatwo dojechać do plaży, z piazza Matteotti obok stacji oraz z via Roma przy porcie odjeżdżają autobusy PQ i PF, które jadą około 15 minut do najbliższego przystanku przy plaży Poetto (niedaleko portu Marina Piccola, obok skały Sella del Diavolo). Przy tym porcie rozpoczyna się malowniczy i zadbany deptak Lungomare Poetto, który ciągnie się wzdłuż plaży przez około 11 km, w stronę Quartu Sant’Elena. Deptak ten jest istnym rajem dla milosnikow joggingu, footingu, jazdy na rowerze lub zwyklych spacerów – podzielony jest na pasy, tak że rowerzyści, biegający i spacerujący nie wchodzą sobie w drogę.
Plaża Poetto Cagliari
Wynajęcie hotelu lub apartamentu przy deptaku (czyli kilkadziesiąt metrów od morza) jest w sezonie dość drogie. Na pewno wygodny jest elegancki, ale i kameralny
Hotel Nautilus https://www.hotelnautiluspoetto.com/ lub Hotel Poetto http://www.hotelpoetto.com/index.html . Sporo osób wynajmuje też prywatne apartamenty.
Mniej kosztownym rozwiązaniem są pensjonaty i B&B, położone blisko starego miasta, czyli w okolicach Piazza Yenne i via Roma. Jest ich sporo, na przykład Affittacamere Le Tre Stelle https://www.alletrestelle.com/ lub Guest House 73 https://www.booking.com/hotel/it/domus-73.it.html .
Jeśli kogoś nie interesuje nocleg w samym centrum historycznym miasta, warto poszukać go w okolicach via Dante i piazza Repubblica – są to nowsze dzielnice, ale położone blisko centrum; nocleg tam może być trochę tańszy.
Panorama z Bastione di Saint Remy
Miejscówki u Polaków
W Cagliari (i na całej Sardynii) jest sporo Polaków wynajmujących apartamenty, zarówno blisko centrum, jak i nad morzem, często w atrakcyjnej cenie. Jeśli interesuje Cię kontakt z nimi, napisz do nas pod adres: info@polacynasardynii.pl
Poetto Cagliari
Sardyńskie specjały
Na Sardynii, jak w całej Italii, jest sporo lokalnych przysmaków. Miłośnicy owoców morza powinni koniecznie spróbować spaghetti con arselle e bottarga, czyli spaghetti z małżami i startą suszoną ikrą. Bottargę jada się tylko na Sardynii, w innych regionach Włoch jest mało znana. Jej słony smak i zapach morza wspaniale podkreślają smak małży, ale spaghetti z samą bottargą też jest bardzo dobre. W Cagliari spaghetti z małżami i bottargą warto zjeść przy plaży Poetto. Na deptaku jest wiele drewnianych lokali-restauracyjek położonych na plaży, wybudowanych w tym samym stylu; większość z nich oferuje tę potrawę, która najlepiej smakuje z kieliszkiem białego sardyńskiego wina, na przykład Vermentino. Inne tradycyjne danie sardyńskie proponowane często w Cagliari i okolicach to malloreddus alla campidanese – drobny makaron gnocchetti z sosem pomidorowym i kiełbasą.
Gdy chcemy coś zjeść “na szybko”, to w tych samych drewnianych knajpkach (które noszą tutaj nazwę chiosco) można zjeść sardyńska pizzettę (czyli prostokątny kawałek złożonej pizzy margherity) lub pizzettę sfoglia – okrągłą małą pizzę na francuskim cieście, lub zestaw lokalnych serów i wędlin.
A gdy jestesmy bardziej głodni, ale nie chcemy siadać na dłużej w restauracji, w Cagliari warto spróbować dużej ciepłej kanapki u tak zwanego cadozzone – są to kanapki sprzedawane w budkach, robione na bieżąco (można samemu wybrać składniki), jedna z nich znajduje się przy deptaku Lungomare Poetto, mniej więcej naprzeciwko wejścia na plażę o nazwie Lido. Kanapki u cadozzone można też kupić w miejscu widokowym Belvedere przy viale Europa. Do tych kanapek najlepiej smakuje sardyńskie piwo Ichnusa.
W centrum Cagliari warto odwiedzić sardyńską restaurację ELLUSU przy corso Vittorio Emanuele II nr 21 (okolice piazza Yenne), w której można spróbować wielu miejscowych przysmaków, między innymi serów i wędlin, culurgiones (to sardyńskie ravioli z ziemniakami, ricottą i miętą), zup, carpaccio czy pieczeni. Do dań podaje się tradycyjne pieczywo pane carasau i pane coccoi. W wielu sardyńskich restauracjach można zjeść pieczoną świnkę, czyli maialetto arrosto, kolejne typowe sardyńskie danie. Jeśli chodzi o lokalne słodycze, to należą do nich pardule (rodzaj małych serniczków w cieście) i amaretti (migdałowe makaroniki). Warto tez spróbować różnych rodzajów sardyńskiego wina Cannonau oraz likierów Mirto i Limoncello, a także miejscowej grappy – Filu 'e Ferru.
Miłym miejscem jest lokal Libarium Nostrum w dzielnicy Castello – to malownicza kawiarnia i restauracja ze stolikami także na tarasie, z którego rozciąga się widok z góry na całe miasto.
Może chcesz się dowiedzieć więcej?
Sardynia: naturalny raj na ziemi
Zapraszamy na pasjonującą, pachnącą winem i lokalnymi przysmakami rozmowę z Gosią Łastowską, przewodniczką po Sardynii i Korsyce, współwłaścicielką...
80. rocznica bitwy pod Monte Cassino
W tym roku przypada 80. rocznica bitwy pod Monte Cassino, w której tysiące polskich żołnierzy oddało życie za wyzwolenie Europy spod władzy III...
80° Anniversario della Battaglia di Monte Cassino
Quest'anno ricorre l'80° anniversario della Battaglia di Monte Cassino, in cui migliaia di soldati polacchi diedero la vita per la liberazione...