
Cagliari czyli Casteddu – gdzie szukać noclegu i gdzie można zjeść coś dobrego i lokalnego.
Podczas pobytu w Cagliari warto znaleźć nocleg blisko centrum lub w okolicach plaży Poetto – zależy, czy jest się bardziej nastawionym na zwiedzanie miasta i okolic, czy na relaks na plaży.
Z centrum można łatwo dojechać do plaży, z piazza Matteotti obok stacji oraz z via Roma przy porcie odjeżdżają autobusy PQ i PF, które jadą około 15 minut do najbliższego przystanku przy plaży Poetto (niedaleko portu Marina Piccola, obok skały Sella del Diavolo). Przy tym porcie rozpoczyna się malowniczy i zadbany deptak Lungomare Poetto, który ciągnie się wzdłuż plaży przez około 11 km, w stronę Quartu Sant’Elena. Deptak ten jest istnym rajem dla milosnikow joggingu, footingu, jazdy na rowerze lub zwyklych spacerów – podzielony jest na pasy, tak że rowerzyści, biegający i spacerujący nie wchodzą sobie w drogę.

Plaża Poetto Cagliari
Wynajęcie hotelu lub apartamentu przy deptaku (czyli kilkadziesiąt metrów od morza) jest w sezonie dość drogie. Na pewno wygodny jest elegancki, ale i kameralny
Hotel Nautilus https://www.hotelnautiluspoetto.com/ lub Hotel Poetto http://www.hotelpoetto.com/index.html . Sporo osób wynajmuje też prywatne apartamenty.
Mniej kosztownym rozwiązaniem są pensjonaty i B&B, położone blisko starego miasta, czyli w okolicach Piazza Yenne i via Roma. Jest ich sporo, na przykład Affittacamere Le Tre Stelle https://www.alletrestelle.com/ lub Guest House 73 https://www.booking.com/hotel/it/domus-73.it.html .
Jeśli kogoś nie interesuje nocleg w samym centrum historycznym miasta, warto poszukać go w okolicach via Dante i piazza Repubblica – są to nowsze dzielnice, ale położone blisko centrum; nocleg tam może być trochę tańszy.

Panorama z Bastione di Saint Remy
Miejscówki u Polaków
W Cagliari (i na całej Sardynii) jest sporo Polaków wynajmujących apartamenty, zarówno blisko centrum, jak i nad morzem, często w atrakcyjnej cenie. Jeśli interesuje Cię kontakt z nimi, napisz do nas pod adres: info@polacynasardynii.pl

Poetto Cagliari
Sardyńskie specjały
Na Sardynii, jak w całej Italii, jest sporo lokalnych przysmaków. Miłośnicy owoców morza powinni koniecznie spróbować spaghetti con arselle e bottarga, czyli spaghetti z małżami i startą suszoną ikrą. Bottargę jada się tylko na Sardynii, w innych regionach Włoch jest mało znana. Jej słony smak i zapach morza wspaniale podkreślają smak małży, ale spaghetti z samą bottargą też jest bardzo dobre. W Cagliari spaghetti z małżami i bottargą warto zjeść przy plaży Poetto. Na deptaku jest wiele drewnianych lokali-restauracyjek położonych na plaży, wybudowanych w tym samym stylu; większość z nich oferuje tę potrawę, która najlepiej smakuje z kieliszkiem białego sardyńskiego wina, na przykład Vermentino. Inne tradycyjne danie sardyńskie proponowane często w Cagliari i okolicach to malloreddus alla campidanese – drobny makaron gnocchetti z sosem pomidorowym i kiełbasą.
Gdy chcemy coś zjeść “na szybko”, to w tych samych drewnianych knajpkach (które noszą tutaj nazwę chiosco) można zjeść sardyńska pizzettę (czyli prostokątny kawałek złożonej pizzy margherity) lub pizzettę sfoglia – okrągłą małą pizzę na francuskim cieście, lub zestaw lokalnych serów i wędlin.
A gdy jestesmy bardziej głodni, ale nie chcemy siadać na dłużej w restauracji, w Cagliari warto spróbować dużej ciepłej kanapki u tak zwanego cadozzone – są to kanapki sprzedawane w budkach, robione na bieżąco (można samemu wybrać składniki), jedna z nich znajduje się przy deptaku Lungomare Poetto, mniej więcej naprzeciwko wejścia na plażę o nazwie Lido. Kanapki u cadozzone można też kupić w miejscu widokowym Belvedere przy viale Europa. Do tych kanapek najlepiej smakuje sardyńskie piwo Ichnusa.
W centrum Cagliari warto odwiedzić sardyńską restaurację ELLUSU przy corso Vittorio Emanuele II nr 21 (okolice piazza Yenne), w której można spróbować wielu miejscowych przysmaków, między innymi serów i wędlin, culurgiones (to sardyńskie ravioli z ziemniakami, ricottą i miętą), zup, carpaccio czy pieczeni. Do dań podaje się tradycyjne pieczywo pane carasau i pane coccoi. W wielu sardyńskich restauracjach można zjeść pieczoną świnkę, czyli maialetto arrosto, kolejne typowe sardyńskie danie. Jeśli chodzi o lokalne słodycze, to należą do nich pardule (rodzaj małych serniczków w cieście) i amaretti (migdałowe makaroniki). Warto tez spróbować różnych rodzajów sardyńskiego wina Cannonau oraz likierów Mirto i Limoncello, a także miejscowej grappy – Filu 'e Ferru.
Miłym miejscem jest lokal Libarium Nostrum w dzielnicy Castello – to malownicza kawiarnia i restauracja ze stolikami także na tarasie, z którego rozciąga się widok z góry na całe miasto.
Może chcesz się dowiedzieć więcej?
Sardynia, wyspa magiczna… wywiad z Renatą Suchodolską
Sardynia, wyspa magiczna… Zapach słońcem spalonych płaskowyżów, olejków eterycznych unoszących się z listowia makii śródziemnomorskiej w dygoczącym...
L’autunno polacco d’oro. Scoprite gli angoli della Polonia che vi incanteranno.
Non lasciatevi ingannare dal pensiero della fine dell'estate! Per molti le vacanze estive finiscono ad agosto. Ma questo vale anche per noi sardi?...
Złota polska jesień. Odkryj zakątki Polski, które Cię zachwycą.
Nie daj się zwieść myśli o końcu lata! Dla wielu wakacje kończą się w sierpniu. Ale czy to dotyczy nas, mieszkańców Sardynii? Nie zależnie czy...