Boże Narodzenie na Sardynii

utworzone przez

Boże Narodzenie na Sardynii, tak jak w każdym innym kraju na świecie, jest to czas, który spędza się w gronie rodzinnym, wśród przyjaciół i znajomych, jest to czas, w którym wielu sardyńczyków wraca z odległych zakątków świata, gdzie żyją i pracują, do domu.

W mojej sardyńskiej rodzinie wszyscy spotykamy się na Wigilijnej kolacji, przy cieple kominka, w którym piecze się prosię i przy zapachu oliwnego drzewa  i mirto rozpoczynamy przygotowania do wieczerzy.

Na stole pojawiają się tradycyjne regionalne przystawki z oliwek, cardi, karczochów, wędlin i oczywiście rożnego rodzaju sera.

Pierwszym daniem w naszej rodzinie są ravioli z ricottą owczą z sosem pomidorowym, ale mogą to być również culurgionis albo gniocchi alla campidanese z sosem pomidorowym, świeżą kiełbasą i dodatkiem szafranu. Wszystko zależy od tego, w jakiej części Sardynii jesteśmy i co najbardziej naszej rodzinie smakuje.

W końcu na stół wchodzi gwoźdź programu i kolacji wigilijnej: prosiak z rusztu w mirto albo jagnięcina z ziemniakami pieczonymi i cordula, zwana również treccia – jest to warkocz zrobiony z podrobów jagnięciny pieczony na ruszcie. Cała kolacja podlewania jest obficie winem Cannonau.

Nie może oczywiście zabraknąć kasztanów przygotowanych na specjalnej patelni w kominku, orzechów, migdałów, cytrusów z naszego ogrodu i oczywiście panettone lub pandoro – w zależności od gustu, a na trawienie po tak obfitym posiłku – mirto, limoncello albo Filu’e ferru

Dzieci czekają z utęsknieniem na Mikołaja, który przychodzi po kolacji i przynosi prezenty, a dorośli w tym czasie grają w tombola albo inne gry towarzyskie. O północy cała rodzina idzie na Pasterkę, Sa Miss’e Puddu.

 

Boże Narodzenie na całej Sardynii jest bogate w tradycyjne obrzędy i rytuały, które właśnie w tym czasie można zobaczyć i brać w nich udział. W miasteczku Paulilatino można wziąć udział w mszy odprawianej w języku sardyńskim, w Alghero, w katedrze Santa Maria, odbywają się obrzędy liturgiczne w tradycji katalońskiej w tym „Canto di Sibilla”, który został uznany przez UNESCO dziedzictwem wartości niematerialnych ludzkości. W niektórych miejscach na wyspie realizowane są żywe szopki – 24 grudnia na ulicach miasteczek, w strojach historycznych mieszkańcy przedstawiają  spektakl narodzin Jezusa, pokazują też sceny z życia codziennego tamtej epoki. Na całej wyspie organizowane są rożnego rodzaju wydarzenia, które skupiają fanów produktów rolno-spożywczych i rękodzieła, można zobaczyć na żywo, jak robione są tradycyjne produkty: chleby, sery, kosze i…  launeddas – instrument muzyczny typowy dla Sardynii.

Boże Narodzenie na Sardynii to również rożnego rodzaje targi, wystawy, imprezy, pokazy i  koncerty, które organizowane są do 6 stycznia, i oczywiście wyśmienita kuchnia. Warto  przyjechać na święta na nasza wyspę, żeby spędzić ten czas w innej, ponadczasowej atmosferze.

Bonas pascas de Nadale e bonas festas.

 

 

Może chcesz się dowiedzieć więcej?